NCALZIREA APEI DIN PISCINE
Încãlzirea apei înseamnã confort ši dublarea perioadei de folosire a piscinei. Este irational sã investiti sute de milioane într-o piscinã pe care sã o folositi doar 60 de zile pe an. Dacã altã datã echipamentul pentru încãlzirea apei piscinei putea fi optional, astãzi figureazã ca un element esential la construirea unei piscine.
Sistemele de încãlzire permit mentinerea unei temperaturi a apei piscinei între 25 grade- 28 grade ceea ce vã permite sã vã bucurati de piscina dvs. din luna mai pânã în luna octombrie.
Folosind energie electricã, gaz natural sau energie solara echipamentele destinate încãlzirii apei din piscinã pot fi:
POMPE DE CALDURA AER-APA
Pompele de cãldurã sunt echipamente performante, speciale pentru piscine. Principiul de functionare este urmãtorul: aparatul absoarbe aer, cu temperatura între 10 si 40 grade din atmosferã, extrage cãldura din el si îl evacueazã rãcit. Pompa de caldura pentru piscina este singurul sistem care garanteaza apa calda la temperatura dorita la orice ora din primavara pana toamna. Si asta la costuri foarte mici! In comparatie cu solutia prin panouri solare pompa de caldura are un potential de 24 ore, nu depinde de radiatia solara si poate astfel sa mentina o temperatura constanta indiferent de factorii meteo. Pompa de caldura aer/apa pentru incalzirea apei in piscina va ofera urmatoarele avantaje: usor de instalat, eficienta, costuri reduse in exploatare, prelungirea perioadei de folosire a piscinei, fiabilitate, confort.
PANOURI SOLARE PASIVE
Este necesarã o suprafatã de panouri solare de 50 – 60 % din suprafata piscinei. Cu ajutorul pompei piscinei, apa din piscinã este condusã spre panourile solare,unde circulã prin tuburi, fiind încãlzitã de razele soarelui. Apa caldã se întoarce în piscinã, iar procesul se repetã continuu, pânã se ajunge la temperatura doritã. În acel moment apa piscinei este trecutã în regim de recirculare, fãrã sã mai treacã prin panouri.
Din pãcate, apa caldã nu se mentine mult timp, pierzând cãldura datoritã evaporãrii si reînnoirii apei. Pentru a valorifica investitia în sistemele de încãlzire, se recomandã folosirea prelatei de varã. Prelatele solare sunt indispensabile atât noaptea, cât si ziua, când piscina nu este folositã. Pe lângã actiunea lor izotermicã, prelatele vã protejeazã piscina si de impuritãti si împotriva formãrii algelor, oprind razele soarelui.
INCALZITOARE ELECTRICE
Încãlzitoarele electrice sunt formate dintr-un corp si un termoplonjor, completate cu echipamente electrice necesare reglãrii si securizãrii sistemului, cum ar fi: regulatoare de debit, ceas cu programare zilnicã etc.
SCHIMBATOARE DE CALDURA
Schimbãtoarele de cãldurã folosesc agentul primar produs de centrala termicã a casei, materialele constitutive fiind bune conducãtoare de cãldurã si rezistente la coroziune: inox, titan. Ele se instaleazã de obicei în camera tehnicã, unde sunt racordate la circuitul de filtrare. Pot fi dotate cu reglare automatã, o pompã de circulare, un aquastat de precizie cu afisaj digital al temperaturii apei etc.
CONCLUZIE FINALA
În concluzie, vã prezentãm un tabel cu metodele de încãlzire a piscinelor si costurile de investitie ši de exploatare pentru ele.
Asa cum vã asteptati, cu cât investitia este mai micã, cu atât costurile de exploatare sunt mai ridicate si invers. Pentru exemplificare, am considerat o piscinã 5 x 10 m, cu adâncimea medie de 1,5 m, situatã în împrejurimile capitalei si valori medii ale vântului si protectiei fatã de vânt.
Perioada de utilizare a piscinei: 1.05 – 30.09. Durata primei încãlziri: 96 ore (4 zile). Piscina este dotatã cu prelatã izotermicã.
Încãlzitor electric
Cost investitie 600 euro – Cost exploatare/Sezon 1250 euro
Schimbãtor de cãldurã legat la centralã pe gaze naturale
Cost investitie 800 euro – Cost exploatare/Sezon 800 euro
Schimbãtor de cãldurã legat la centralã pe gaze lichefiate GPL
Cost investitie 800 euro – Cost exploatare/Sezon 1600 euro
Pompã de caldurã
Cost investitie 4500 euro – Cost exploatare/Sezon 300 euro
Instalatie solarã
Cost investitie 3500 euro – Cost exploatare/Sezon 0 euro
OBSERVATIE!
Pompa de cãldurã funcTioneazã si noaptea, ši când cerul este înnorat,putând oferi încãlzirea piscinei pe o perioadã mai lungã a anului si fãrã întreruperi. InstalaTia solarã are nevoie de soare. Fie cã piscina urmeazã sã fie construitã sau cã va trebui intervenit asupra echipamentului piscinei existente, nu veti regreta niciodatã investitia fãcutã în încãlzirea ei. Aceasta îi va creste valoarea piscinei si satisfacTiile dvs. vor fi de lungã duratã.